La Victòria te la donen si saps convèncer

Estem entrant a la fase final de l’anomenat procés i podem veure com la gran absent és la campanya afavorint el SíSí. On és?

foto_ferrer

Dies abans d’ingressar a l’hospital on moriria, en Francesc Ferrer, em va trucar perquè l’anés a visitar a casa seva. No era una reunió d’Estat, però va ser una trobada que teníem pendent després d’un seguit de temes mitjanament tèrbols -pseudopolítica- que ens tenien com a protagonistes. Vam estar parlant del present i del futur, repassant un xic seu passat. “Saps com he arribat fins aquí?” em va preguntar mentre notava que estava a punt de pronunciar un consell etern.

En Francesc, l’home a qui dec la Pipa, va dir-me: “Sumant i Sumant!”.

En política, deia, només pots guanyar superant els tres punts bàsics.

Primer, creure que tens la raó.
Segon, saber-la explicar.
I, tercer,  i més important: que te la donin.

Hi estic totalment d’acord i, precisament això, és el que trobo a faltar quan només falten quatre mesos per la gran data anunciada per a la Consulta.

Amb els partits polítics és obvi que hem superat els tres punts, primer: volem Independència; segon: ho hem expressat massivament als carrers i, depèn de com es miri, també ho hem fet a les urnes. I tercer: els partits han acabat posant una data per votar Independència VS Dependència.

El més complicat era això, però ara cal saber si a les urnes guanyem o ens guanyen. I és en aquest moment que cal reiniciar els tres punts, però canviant l’objectiu. Ara cal fer arribar aquest missatge a tothom qui pugui anar a les urnes dia 9 de novembre.

Tenim partits (com a mínim CDC, ERC, CUP, SI) que han dit obertament que proposaran votar SíSí, però … on és la campanya? Els últims es basen en dir que CIUERC són molts dolents i fan molta pudor, la CUP que s’ha de fer la consulta sigui quin sigui el cost, ERC va fent actes arreu del Principat però no deixa gaire clar si vol que es faci la consulta o prefereix plebiscitàries per quedar primers i tornar a començar amb ells com a líders del procés i CDC encara va amb l’eslògan “Sí, vull!”. Estem jugant a algun joc i jo no me n’he assebentat? On és la campanya del SíSí? On són els actes de demostració de força per part dels partits mostrant el SíSí a tort i a dret impregnant d’arguments als nostres veïns?

Qualsevol entitat o persona que vol guanyar una votació impregna a tothom amb dret a vot amb les seves tesis, estudis de viabilitat, propostes i un llarg etcètera que no és present en aquesta campanya que només publica “sense Espanya anirem millor, Espanya ens roba, podrem protegir els nostres drets …” molt bé. Això és només el punt 1. Sabem que tenim la raó, però toca anar pel 2 perquè ens recompensin amb el 3.

L’ANC tornarà a fer sortir al carrer un bon grapat de centenars de milers de persones. Està molt bé per fer seguir bullint l’olla i serà un gran favor aquesta gran mobilització dos mesos abans de la cita amb les urnes. Però, hi ha alguna cosa més?

Calen dades que només poden donar els partits, que tenen el nostre permís per ser les futures primeres opcions a governar-nos. Per exemple: quin plantejament de recaptació d’impostos proposeu?, Quin model de sanitat ens proposeu? quins models d’educació voleu implantar? No cal entrar en detalls perquè ens matarem abans de disparar el vot, però, per què ens hem encallat en el “hem de marxar d’Espanya!”?.

Alguns que estan fotuts en política però que d’estratègia nacional no hi entenen un borrall, o perquè no estan gaire convençuts de que tot això tiri endavant, per tirar pilotes fora diuen que això són temes que es discutiran després. Doncs No! tots estem d’acord que els primers partits que es presentaran al nou Estat Català seran els partits actuals i, precisament per aquesta raó, tots aquells partits que ja estan d’acord amb el SíSí, o diuen que ho estan, haurien de seure i fer una proposta de Constitució provisional (com la que ja van preparar els d’en Macià des de l’Havana). Un document bàsic per poder palpar que hi ha un futur immediat realitzable i que tenim una garantia d’Estat de mínims que ja anirem polint.

Ep! i tot això, per garantir superar amb èxit el pas número tres: que ens donin la raó pel sol fet d’haver-la entès després d’haver-los-hi explicat.

Definir cap a on anem és el que pot ajudar molts dels indecisos a prendre algunes decisions que ens poden afectar el futur més immediat i que poden portar greus conseqüències. Deixar per escrit que volem una societat cívica, ordenada, amb serveis públics i de qualitat, amb transparència administrativa, una administració moderna i àgil, una democràcia participativa, amb governs escollits a través de llistes obertes i  amb més representació dels territoris,  … tot això, és prou important per acostar indecisos a votar. Els que ja sabem que votarem SíSí, no ens tirarem enrere si veiem que algun punt d’aquesta Constitució de principis no ens agrada, perquè sabem que si volem ho canviem tot.

Us recomano que seguiu el web d’en Francesc Ferrer i Gironès, que encara que ja no es troba entre els vius, el seu web -gràcies a una tercera persona- segueix actualitzant-se, quasi setmanalment, amb reposicions dels seus articles, que prou vigents són encara per tractar temes d’ara mateix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *